سیستم خروج دود شامل چه قسمت هایی می شود؟ در این مقاله همه آنچه که باید راجع به سیستم خروج دود ماشین بدانید را برایتان جمع آوری کردیم و تمام قسمت های آن را از ابتدا تا آخر بررسی نمودیم.
هدرز ، سیستم خروج دود، بخشی از سیستم تزریق سوخت و احتراق موتور است که گازهای احتراق را از سیلندرهای موتور به سمت خروجی آن هدایت میکند. این کار باعث افزایش جریان هوای تازه و خروج گازهای احتراقی از موتور و کاهش فشار در سیستم خروج دود میشود که موجب افزایش قدرت و کارایی موتور میشود.
سیستم خروج دود یا اگزوز نیز، بخشی از سیستم احتراق و تزریق سوخت موتور خودرو است که وظیفه خارج کردن گازهای احتراقی از موتور و کاهش انتشار آلاینده ها به محیط را دارد. این سیستم شامل تعدادی لوله، نوار و حفرههای کوچک است که گازهای احتراقی از آنها عبور کرده و در نهایت از یک لوله اصلی خارج میشوند. سیستم خروج دود همچنین باعث کاهش صدای موتور و افزایش عمر مفید آن میشود.
پیشنهاد مطالعه: خدمات آپدیت گیربکس و موتور در مجموعه نکست استپ
هدرز چیست و چگونه عمل میکند؟
Headers در واقع بهینهسازی شدهی منیفولد اگزوز میباشدکه از سه بخش فلنچ، رانر، و کالکتور ساخته میشوند و شکل، ساختار، آلیاژ و روش ساخت مختلفی دارند که همه این گزینه ها قیمت و بازدهی یک headers را تعیین می کند.
معمولا هدرزهای موجود در بازار در سه آلیاژ آلومینایز، آهنی و استیل و دو نوع خم کاریه زانو جوشی و خم سی ان سی تولید و عرضه میشوند.
هدرز ها برای خودروهای چهار سیلندر به دو مدل 4 -1 یا 4 -2-1 و دو نوع Equal length وUnequal length تولید میشوند که در equal طول رانرها باهم یکی هستند اما در unequal طول رانر ها باهم یکی نیستند که هرکدام معایب و مزایای مختص خود را دارند.
وظیفه ی اصلی هدرز خروج دود راحت تر و منظم تر نسبت به منیفولد های دود فابریک است و در واقع مثل منیفولد اگزوز فابریک عمل میکند اما طراحی آنها ها به گونه ای است که کمترین فشار مخالف در جهت حرکت دود را داشته باشند.
ظاهر هدرز چگونه است؟
ظاهر Headers ها بسته به نوع ، آلیاژ و روش ساخت آن تغییر پیدا میکند اما در کل Headers یک ظاهر زیبا و اسپرت به محیط زیر کاپوت میدهند.
نقش اصلی Headers چیست؟
در واقع نقش اصلی آنها ایجاد نیروی scavenging است که در ادامه درباره این نیرو کامل توضیح داده شده که این نیرو در انواع مختلف آنها تغییر میکند که نتیجه ی ابن نیرو افزایش سرعت دود خروجی است. در ادامه درباره شکل و نوع مختلف هدرز ها و این که هرکدام مناسب چه نوع مصارفی هستند صحبت خواهیم کرد.
Scavenging چیست؟
پیش تر گفتیم که یک منیفولد اگزوز یا هدرز از رانر و کالکتور تشکیل میشود. وظیفه ی رانرها انتقال دود از کانال های سرسیلندر به سمت کالکتور و وظیفه ی کالکتور یکی کردن رانر ها بدون ایجاد اختشاش دود و انتقال دود به مسیر اگزوز است.
بدیهی است که احتراق در موتور به شکل ترتیبی انجام میشود که همین امر باعث ایجاد حالت ضربانی هنگام خروج دود میشود و حالت یکنواخت ندارد. هنگامی که یک ضربان دود از هر یک از سیلندرها خارج میشود، پشت جبهه دودی که در رانر ایجاد شده و در حال حرکت است یک خلاء نسبی ایجاد میشود و باعث ایجاد نیروی مکنده پشت جبهه دود میشود.
به این نیروی مکنده، نیروی scavenging گفته میشود. حال اگر طراحی رانر ها و کالکتور مهندسی شده و استاندارد باشد هنگامی که جبهه دود از قسمت کالکتور عبور میکند این نیروی مکنده در رانرهای دیگر نیز ایجاد شده و دیگر فشار اضافه برای تخلیه دود بر روی موتور نداریم و همین باعث افزایش راندمان خروج دود و در نتیجه افزایش توان و گشتاور موتور میشود.
علت اصلی ای که حذف یا خالی کردن کاتالیزور بازدهی هدرز را ندارد دقیقا همین نیروی scavenging میباشد زیرا وقتی که جبهه دود به محل قرارگیری کاتالیزور خالی شده میرسد مسیر خود را گم میکند و اختشاش پیدا میکند و در نتیجه نیروی scavenging از بین میرود.
بازدهی یک Headers از مقدار جریان خروج دود و نیروی scavenging مشخص میشود که مرجع اصلی آن آلیاژ و طراحی آن میباشد.
هرچقدر مسیر داخل لوله های Headers صیقل تر و مستقیم تر باشد دود راحت تر جریان پیدا میکند و scavenging را بیشتر حفظ میکند. همین امر در کالکتور نیز صدق میکند و مسیر کالکتور باید به گونه ای باشد که دود مسیر خود را گم نکند و به طور یکنواخت وارد مسیر اگزوز شود.
انواع Headers (هر هدرز مناسب چه نوع خودرو و کاربری ای است)؟
همانطور که گفتیم هدرز ها در شکل ها و مدل های مختلف با روش های مختلف ساخته میشوند که همه ی این موارد، بازدهی و مناسب بودن یا نبودن آن را نسبت به نوع خودرو و کاربری شما مشخص کند. در ادامه به طور کامل درباره انواع و کاربری آنها توضیح داده ایم.
1- هدرزهای آلومینایز
در حال حاضر ارزانترین Headers موجود در بازار نوع آلومینایز آنها هستند. این نوع با خم سی ان سی و در دو مدل 4-1 و 4-2-1 و قطر رانرهای مختلف در بازار تولید و عرضه میشوند.
آلیاژ هدرزهای آلومینایز در واقع همان آلیاژی است که شرکت ها در ساخت لوله ی اگزوز فابریک به کار میبرند. یکی از ضعف های آن طول عمر پایین آن می باشد که باز نسبت به قیمت، مقاومت مناسبی در برابر دما و رطوبت دارد.
یکی دیگر از ضعف های آن ایجاد نیروی scavenging (به اصطلاح اسکونجینگ)است که به علت ضعف در طراحی کالکتور ایجاد میشود. در ادامه درباره ی عملیات scavenging به طور مختصر توضیح خواهیم داد.
این نوع Headers ارزان ترین جایگزین برای منیفولد اگزوز فابریک میباشد که برای استیج های پایین در تیونینگ گزینه ی مناسبی میباشد.
2- هدرزهای آهنی یا فولادی
Headers آهنی نسبت به آلومینایز کمی قیمت بالاتری دارند. این هدرز ها به صورت دست ساز و شرکتی تولید میشوند و خمکاری آنها به شکل زانو جوشی یا سی ان سی میباشد.
هدرزهای آهنی نیز مثل انواع دیگر در دو مدل 4-1 و 4-2-1 تولید میشوند. از مزایای آنهامیتوان به خمکاری، کالکتور و scavenging بهتر نسبت به نوع آلومینایز آن اشاره نمود. متاسفانه آلیاژ آهنی این Headers ضعف اصلی این مدل میباشد.
آهن دفع حرارت چندان خوبی ندارد و در برابر رطوبت ضعیف است و همین امر باعث کاهش طول عمر این هدرزها میشود. اما برای بهبود این ضعف، تولید کنندگان Headers، مدا آهنی را آبکاری کروم یا رنگ میکنند.
با این کار مقاومت آنها در برابر رطوبت افزایش پیدا میکند و در نتیجه طول عمر هدرز بیشتر میشود. این Headers از لحاظ صرفه ی اقتصادی جایگاهی خوبی دارند زیرا نسبت به نوع آلومینایز راندمان خروج دود بهتری دارند و تفاوت قیمت کمی با نوع آلومینایز دارند و برای استیج های شهری گزینه ی خوبی هستند.
3- هدرزهای استیل
بهترین آلیاژ برای Headers، استیل میباشد. معمولا برای تولید نوع استیل از استیل ضد زنگ با گرید 304 استفاده میشود. این نوع استیل دفع حرارت عالی و مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد که همین باعث طول عمر بالای این هدرز میشود.
این Headers هم مثل نوع آهنی آنها در انواع مختلف با خمکاری مختلف به شکل دست ساز یا شرکتی تولید می شوند. از برندهای موجود در بازار میتوان به Enginearts و HZ Power اشاره نمود که هر دو شرکت هدرزهای خود را با دو آلیاژ استیل و آهنی تولید میکنند.
Headers استیل طراحی مهندسی شده ای برای رانرها و کالکتور دارند و اکثرا scavenging خوبی ایجاد میکنند که همین موضوع، دستیابی به بالاترین راندمان خروج دود را فراهم میسازد و نسبت به قیمت بالایی که دارند، بالاترین بازدهی و طول عمر را دارند و از آنها در همه استیج ها میتوان استفاده کرد.
راندمان هدرز4-2-1 (چهار دو یک) بالاتر است یا 4-1 (چهار به یک)؟
در انتخاب Headers همیشه این مشکل به وجود میاید که آیا هدرز 4-1 مناسب تر است یا 4-2-1؟
طبق سوابق تجربی تولید کنندگان و کسانی که از انواع Headers استفاده کرده اند، انتخاب بین این دو مدل کاملا بستگی به شرایط استفاده مالک از خودرو دارد.
هدرزهای 4-2-1 به علت نوع تخلیه دود در دورموتورهای میانی گشتاور بهتری تولید میکنند و در نتیجه برای خودروهایی که مصرف شهری و روزمره دارند، یا خودرو هایی که دارای میل سوپاپ های استیج بالا هستند و به گشتاور در دور موتورهای پایین و میانی نیاز دارند بهترین گزینه هستند.
هدرزهای 4-1 برعکس مدل 4-2-1 گشتاور را به دور موتورهای بالا انتقال میدهند و گزینه مناسبی برای کسانی که با دور موتور بالا رانندگی میکنند و موتور خودروی آن ها لوازم افتر مارکت خاصی ندارد می باشد و یا خودروهایی که در دور موتورهای بالا ضعف دارند مثل موتورهای هشت سوپاپ.
تفاوت هدرز ۴۲۱ و ۴۱ چیست؟
هدرز های ۴۲۱ عموما برای مصارف دور پایین یا برای خودروهایی که دارای میل سوپاپ های لیفت بالا که ضعف گشتاور در دور پایین دارند استفاده میشوند اما هدرز های ۴۱ برای خودرو های فابریک که بیشتر با دور موتور های بالا و میانی رانده میشوند.
مزایا و معایب هدرز چیست ؟
از مزایای مجرای خروجی میتوان به دسته های زیر اشاره کرد.
افزایش قدرت و گشتاور: هدرزها می توانند فشار پسماند را در موتور کاهش دهند. این امر باعث می شود که گازهای خروجی با سرعت بیشتری از موتور خارج شوند و در نتیجه، قدرت و گشتاور بیشتری تولید شود.
کاهش مصرف سوخت: هدرزها می توانند جریان هوا را از سیلندرها به منیفولد اگزوز بهبود بخشند. این امر باعث می شود که هوا و سوخت به طور کارآمدتری در موتور ترکیب شوند و در نتیجه، مصرف سوخت کاهش یابد.
کاهش دمای اگزوز: هدرزها می توانند دمای اگزوز را در موتور کاهش دهند. این امر می تواند باعث افزایش عمر موتور شود.
افزایش صدای اگزوز: هدرزها می توانند صدای اگزوز را افزایش دهند. این امر می تواند برای برخی از رانندگان جذاب باشد.
قیمت: هدرزهای سفارشی می توانند گران باشند.
سر و صدا: هدرزها می توانند صدای اگزوز را افزایش دهند. این امر می تواند برای برخی از رانندگان یا در مناطقی که محدودیت های صدا وجود دارد، مشکل ایجاد کند.
قانونی بودن: در برخی از مناطق، نصب هدرزهای سفارشی غیرقانونی است.
هدرز چند اسب بخار اضافه میکند؟
نمیتوان به طور قطع گفت که مجرای خروجی دود چه مقدار توان اضافه میکند اما برای خودرویی مثل پژو ۲۰۶ با موتور tu5 یک هدرز میان رده میتواند حدود ۱۰ درصد (هشت اسب بخار حدودا) افزایش توان خواهد داشت. چرا باید هدرز ببندیم؟
نصب هدرز به این علت پیشنهاد میشود که چون قطعهی هدرز مهندسی شده برای خروج دودِ راحت تر است، پس فشار های اضافی برای تخلیهی دود از روی موتور برداشته میشود. تاثیر منیفولد دود روی دمای موتور چیست؟ هدرز تاثیری بر روی دمای آب نخواهد داشت اما باعث کاهش دمای احتراق موتور خواهد شد که باعث افزایش طول عمر موتور خواهد شد.
تاثیر منیفولد دود روی مصرف سوخت چقدر است؟ منیفولد دود به تنهایی باعث کاهش مصرف سوخت نمیشود اما به علت افزایش توانی که هدرز ایجاد میکند، راننده برای رسیدن به شتاب مورد نظر دیگر نیاز به فشردن زیاد پدال گاز را ندارن در نتیجه باعث رانندگی با گاز کمتر و در نتیجه کاهش مصرف سوخت خواهد شد. تفاوت هدرزهای استیل و فولادی چیست؟
تنها تفاوت هدرز های استیل و فولادی در طول عمر آلیاژ آنهاست اما در کل هدرز ها طول عمر بالایی دارند. اما عموما از لحاظ بازدهی تفاوتی ندارند. هدرز جزو قطعات تیونینگ حساب میشه؟ در واقع منیفولد دود جزو قطعات بهینه سازی سیستم خروج دود محسوب میشود اما در مراحل تقویت خودرو جزو مراحل و قطعات اولیه به حساب میرود.
منیفولد اگزوز فابریک چیست ؟
منیفولد اگزوز فابریک شروع سیستم خروج دود موتور است. در موتور خودرو پس از انجام یک سیکل کامل، سوپاپ دود باز میشود و دود حاصل از احتراق وارد منیفولد اگزوز میشود.
ساختار منیفولد اگزوز به این صورت است که برای هر سیلندر لولهی جدا دارد که به هرکدام از این لولهها رانر گفته میشود و رانر ها در یک قسمت یکی میشوند که به قسمت یکی شدن رانرها، کالکتور گفته میشود. بعد از کالکتور معمولا قطعهی کاتالیزور قرار میگیرد که کاهش آلایندگی و از بین بردن گازهای سمی حاصل از احتراق را بر عهده دارد.
شرکتهای خودرو سازی به علت تولید انبوه و صرفهی اقتصادی، منیفولدهای اگزوز را به روش ریختهگری تولید میکنند. البته تعداد محدودی از منیفولدهای اگزوز فابریک ریختهگری نیستند و از جنس آهن تولید میشوند که راندمان بهتری برای خروج دود دارند مثل سراتو و تندر۹۰.
پیشنهاد مطالعه: منیفولد هوا را دقیق بشناسیم
برخی از منیفولدهای فابریک با کاتالیزور به شکل یک تکه تولید میشوند که عموما قیمت بالایی دارند و این موضوع باعث میشود تا صاحب خودرو، در صورت خرابی کاتالیزور و یا منیفولد دود مجبور به تعویض همزمان هر دو قطعه شود.
طراحی و ساختار منیفولدهای فابریک، سرعت خروج دود را کاهش میدهد و دستیابی به بالاترین راندمان برای خروج دود را محدود میکند و همین امر باعث افت توان موتور خواهد شد.
بهترین جایگزین برای منیفولد اگزوز فابریک، قطعهای به نام هدرز میباشد که در ادامه به بررسی انواع headers میپردازیم.
مهمترین ویژگی و تفاوت اصلی Headers نسبت به منیفولد فابریک چیست؟
مهمترین ویژگی هدرز ها، خروج دود سریع و منظم نسبت به منیفود اگزوز فابریک است که باعث افزایش توان و گشتاور در دور موتور های مختلف و پایین آمدن دمای پورت های دود سرسیلندر میشود. در ادامه به شکل کامل درباره ویژگی هر یک از آلیاژ آنها و شکل های مختلف آن صحبت میکنیم.
فشار برگشتی یا backpressure چیست؟
بکپرشر در واقع یک فشار در خلاف جهت حرکت دود است که باعث افت سرعت خروج دود و افزایش حرارت اگزوز و هدرز میشود. این فشار معمولا به علت کوچک بودن قطر لوله ها یا خمکاری نامناسب اتفاق می افتد و شدیدا باعث کاهش بازدهی کل سیستم اگزوز میشود.
هدرز Equal (ایکوآل) و Unequal (آنایکوآل)چیست؟
در زبان انگلیسی Equal به معنی مساویی و Unequal به معنی نامساوی میباشد. این موضوع مربوط به طول رانرهای Headers میباشد. گاها تولید کنندگان در پروسه تولید یک Headers به مشکل کمبود جا در محل قرارگیری آن بر میخورند و راهی به جز تغییر طول رانرهای آن نیست.
این مشکل باعث میشود که طول رانرها برای هر سیلندر متفاوت باشد و Headers حالت Unequal پیدا کندو هنگامی که به حالت Unequal تولید میشود در خروج دود تاخیر ایجاد میشود و رانری که طول کوتاه تری دارد تخلیه دود را سریعتر انجام میدهد.
زمان رسیدن هر ضربان دود به کالکتور یکسان نیست که همین باعث اختلال دود و ضعف در انجام عملیات scavenging میشود و راندمان خروج دود آن هدرز کم میشود. اما در Headers Equal این مشکل برای تخلیه دود وجود ندارد و بهترین بازدهی ممکن را ارائه میدهد.
برای ساخت Headers Equal در برخی از خودروها به علت کمبود جا ممکن است نیاز به تغییر جای قرارگیری قطعات دیگر باشد که پروسه ساخت و نصب آن را سخت تر میکند اما کسانی که بازدهی هدرز را در اولویت دارند باید سختی این موضوع را بپذیرند.
قطر و طول رانرهای هدرز چه تاثیری در بازدهی آن دارد؟
طبق قانون فیزیک سیالات، هرچقدر سطح مقطع یک لوله کوچک تر و طول لوله بیشتر باشد سرعت سیال در لوله بیشتر میشود اما حجم کمتری از گاز از آن عبور میکند و هرچقدر سطح مقطع یک لوله بزرگ تر و طول لوله کمتر باشد سرعت سیال در لوله کمتر میشود.
اما حجم بیشتری از گاز توانایی عبور از لوله را دارد. تجربه نشان میدهد هرچقدر حجم گاز بیشتری از رانر عبور کند، یعنی طول رانر کم و قطر آن زیاد باشد، پیک توان و گشتاور به دور موتور های بالاتر انتقال میابد و بالعکس.
پس طول و قطر رانرها باید به گونه ای باشد که دود با سرعت و حجم مناسب و درست از آن عبور کند تا افت بازدهی در هیچ دور موتوری نداشته باشیم.
بررسی لوله اگزوز و انواع منبع اگزوز
لوله اگزوز مانند رانرهای هدرز وظیفه انتقال دود به منبعها را دارد. هرچقدر مسیر لوله اگزوز صاف تر باشد، یعنی قطر آن تا انتها یکنواخت باشد و پیچ و خم کمتری داشته باشد دود سرعت و نیروی scavenging را بهتر حفظ میکند.
پس سایز لوله نه باید آنقدر زیاد باشد که ضربان دود سرعتش را از دست بدهد، نه باید آنقدر کوچک باشد که باعث ایجاد فشار برگشتی backpressure در خلاف جهت دود شود.
در تمام مسیر خروج دود سه منبع اصلی وجود دارد که اولین منبع کاتالیزور (catalytic converter)، دومین منبع رزوناتور (resonator) و سومین منبع مافلر (muffler) میباشد. پیش تر درباره کاربرد کاتالیزور توضیح دادیم که وظیفه اصلی آن کاهش گازهای سمی حاصل از احتراق است و باعث کاهش آلودگی هوا میشود.
منبع دوم و سوم یعنی رزوناتور و مافلر وظیفه تغییر و ساکت کردن صدای اگزوز را دارند. رزوناتور ساختاری ساده دارد و به این شکل است که یک لولهی سوراخکاری شده از یک سر منبع به سر دیگر به شکل مستقیم متصل می شود و دور قسمت سوراخ کاری شده از الیافی که خواص جذب صوت را دارند مثل پشم شیشه یا پشم فلز استفاده میشود.
رزوناتور ها باعث کاهش صدای اگزوز میشوند اما وظیفه ی اصلی رزوناتور ها تغییر توناژ صدا است. یعنی با نوع ساختار و طراحی مختلف میتوانند صدای اگزوز را بم تر یا تیز تر کنند که هر شرکت نسبت به فرکانس صدای خروجی هر موتور اقدام به ساخت و طراحی رزوناتور میکند.
رزوناتور ها به علت مستقیم بودن لوله داخلی ای که دارند کمترین افت سرعت دود خروجی را دارند و پس از نصب رزوناتور روی اگزوزی که دارای منبع رزوناتور نبوده افت توان چشمگیری حس نخواهد شد.
پس از رزوناتور دود وارد منبع سوم یعنی مافلر میشود. وظیفه ی اصلی مافلرها کاهش حداکثری صدای اگزوز است اما همین کاهش حداکثری صدا معایب زیادی در پیش دارد.
مافلرها اکثرا اندازه ای بزرگ و ساختاری پیچیده دارند و دود در مافلر از چندین مسیر عبور میکند و شدیداً دچار افت سرعت میشود و افت توان و از دست رفتن نیروی scavenging را در پی دارد. بهترین جایگزین برای منبع های مافلر استفاده از منبع رزوناتور است.
جایگزینی منبع مافلر با نمونه رزوناتور طبیعتا افزایش صدای اگزوز را در پی خواهد داشت اما اگر از این مشکل چشم پوشی شود میتوان به افزایش توان چشمگیر و تغییر صدا به سلیقه راننده دست یافت.
دانپایپ چیست ؟
دان پایپ یا داون پایپ قطعه ای است که برای حذف کاتالیزور در خودروهای توربو نصب میشود. نام گذاری دان پایپ به این علت است که مسیر دان پایپ بعد از توربو به زیر موتور میرود و به سیستم اگزوز وصل میشود.
در خودرو های توربو به علت وجود هوزینگ توربو بعد از منیفولد دود و ایجاد فشار برگشتی Backpressure به خلاف جهت دود در منیفولد اگزوز، تعویض منیفولد اگزوز با هدرز ممکن است باعث ایجاد لگ و تاخیر در وارد شدن توربو در مدار و یا افت بازدهی در دور موتور های بالا شود. پس برای خودرو های توربو باید هدرز هایی با طراحی های خاص و مهندسی شده تولید شود. از طرفی میتوان با نصب دان پایپ و حذف کاتالیزور در خودرو های توربو به بازدهی مناسبی رسید.
در خودرو های توربو هرچقدر مسیر اگزوز صاف تر و بازتر باشد بازدهی به شکل چشمگیری بالا میرود اما با تغییر منیفولد اگزوز شکل گراف توان و گشتاور به حد زیادی تغییر میکند و ممکن است خودرو از حالت شهری خارج شود. پس در نتیجه برای خودرو های توربو در مرحله اول به جای تعویض منیفولد اگزوز با هدرز، نصب دان پایپ توصیه میشود.
تفاوت هدرز و داون پایپ چیست ؟
تفاوت اصلی بین منیفولد دود و داون پایپ این است که هدرز لوله هایی هستند که دود خروجی از هر سیلندر موتور را به منیفولد اگزوز منتقل می کنند، در حالی که داون پایپ لوله ای است که دود خروجی از منیفولد اگزوز را به کاتالیزور منتقل می کند.
تفاوت دیگر این است که هدرزها معمولاً از استیل یا آلیاژهای دیگر ساخته می شوند، در حالی که داون پایپ ها معمولاً از استیل ساخته می شوند.
در نهایت، هدرزها می توانند عملکرد خودرو را به روش های مختلفی بهبود بخشند، در حالی که داون پایپ ها می توانند فشار پسماند را در موتور کاهش دهند و صدای اگزوز را کاهش دهند.
کاتالیزور مودیفای چیست ؟
کاتالیزور مودیفای در واقع همان کاتالیزور خالی است که داخل آن یک قطعه قیفی شکل قرار میدهند و بعد از قیفی لوله ای به سمت اگزوز اضافه میشود. در واقع نقش قیفی در کاتالیزور مودیفای شبیه به نقش کالکتور در هدرز است اما صد در صد قیفی نمیتواند مثل یک کالکتور عمل کند.
اگر بخواهیم بازدهی یکHeaders خوب را با کاتالیزور مودیفای مقایسه کنیم، اگر به آن نمره 9 از 10 را بدهیم باید به کاتالیزور مودیفای نمره ی 6 از 10 را بدهیم.
آیا نصب Headers یا تغییر در سیستم اگزوز باعث افزایش مصرف سوخت میشود؟
به طور کلی افزایش یا کاهش مصرف سوخت مربوط به نوع رانندگی میشود. پس از نصب هدرز یا هر تغییری که باعث افزایش توان موتور شود.
اگر سبک رانندگی صاحب خودرو رانندگی با دور موتورهای پایین و به شکل سر گاز باشد قطعا کاهش مصرف سوخت خواهیم داشت، زیرا توان موتور بیشتر شده و راننده با درصد کمتری از گاز به شتاب دلخواه خود میرسد.
اما اگر راننده سبک رانندگی پر گاز و دور بالا داشته باشد، ای سی یو این تغییرات در موتور را تشخیص داده و دستور پاشش بیشتر سوخت را میدهد و در نتیجه افزایش مصرف سوخت را خواهیم داشت.
آیا با نصب هدرز آلایندگی و معاینه فنی به مشکل برمیخورد؟
پس از نصب Headers این سوال برای خیلی از افراد پیش می آید که آیا پس از نصب آن و حذف کاتالیزور، خودروی آنها قادر به پاس کردن تست معاینه فنی و آلایندگی هست یا خیر؟
اگر پس از نصب هدرز و هرگونه تغییر در سیستم موتور خودرو، ای سی یو طبق تغییرات جدید دوباره تنظیم و ریمپ شود و برای نسبت هوا به سوخت تغییرات لازمه اعمال شود آلایندگی در حد استاندارد باقی خواهد ماند و خودرو قادر به پاس کردن تست معاینه فنی خواهد بود.
ناگفته نماند که هر ایراد مربوط به تنظیم موتور مثل ایراد در پاشش انژکتور ها یا ایراد در سیستم جرقه یا ورود هوا تاثیر زیادی در آلایندگی خودرو خواهد داشت.
نصب هدرز چه مقدار افزایش توان خواهد داشت؟
همانطور که قبل تر گفتیم بازدهی Headers و اگزوز مربوط به طراحی و ساختار آن و نوع موتور خودرو و منیفولد اگزوز فابریک آن میشود پس نمیتوان به طور کلی گفت که یک هدرز چقدر میتواند افزایش توان داشته باشد.اما معمولا آنها حداقل 5 تا 15 درصد افزایش توان موتور دارند و حداکثر بازدهی آنها به نوع و ساختار آنها بستگی دارد.
نتیجه گیری
نصب هدرز و تغییر در سیستم اگزوز از کم هزینه ترین و مبتدی ترین تغییراتی است که میتوان بر روی خودرو انجام داد و تاثیرات هر یک از این قطعات به شکل کاملا محسوس حس می شود.
اما تغییرات اشتباه و نادرست در هر قسمت از این سیستم میتواند باعث کاهش توان و ایجاد مشکلات متعدد شود که نتیجه آن هزینه ی الکی و بد بینی به هر نوع تغییر در این سیستم است.
10 دیدگاه
انصافا انصافا عالیه عالیه عالی بود.
ممنون از شما.
تشكر فراوان از شما
ممنون از نظر شما و زمانی که برای مطالعه گذاشتید 🙏
سلام روزبخیر من پارس xu7p دارم خواستم بدونم چند اسب اضافه میشه با هدرز و اینکه کیش مکش هم لازم میشه که نصب کنم؟
سلام خسته نباشید
اگر هدرز بزارم صدای موتور تغییر زیادی میکنه؟
سلام من هدرز نصب کردم ولی ریمپ انجام ندادم
بنظر شما مشکلی پیش میاد؟
سلام دوست عزیز
خیر پیش نمیاد ولی میتونید با ریمپ استیج دو به همراه هدرز، راندمان خیلی بالاتری بگیرید
سلام
نصب هدرز، منجر به حذف اجباری کاتالیست میشه؟
سلام
بله
چون هدرز سر جای کاتالیزور میشینه
سلام خیلی عالی بود ، من داون پایپ بستم ، میخواسم هدرز ببندم ماشینم دناتوربو هست چقدر هزینش میشه
سلام دوست خوبم
ممنونم از شما
بنظر من همون داون پایپ کافیه و میتونید با ریمپ بهمراه آپدیت گیربکس، توان خوبی بگیرید